Tükröm, tükröm?

2009.09.03


A kiválasztásban alkalmazott pszichológiai tesztek használhatósága

A fejvadász cégek gyakorlata és véleménye erősen megoszlik abban, hogy érdemes-e teszteket használni a legalkalmasabb jelöltek kiválasztásakor. A HILL International magyarországi tevékenysége kezdete óta azon a véleményen van, hogy érdemes. Ennek jegyében az elmúlt 20 évben több mint 19.000 képesség és személyiség tesztet írtak pályázóink.

A HILL 6-8 képesség- és személyiség tesztet használ rendszeresen (intelligencia teszt; figyelemvizsgálat;  személyiségteszt; vezetői stílus teszt; értékesítési stílus teszt), ezek mindegyike megfelel a hazai és nemzetközi standardoknak. Ezek a tesztek moduláris felépítésűek, így a megbízók igényei szerint ?testre szabhatók? vagy úgy, hogy csak egyes részeit használják, vagy úgy, hogy az értékelés az egyedileg releváns szempontok szerint történik. Az előbbiekben felsorolt hagyományos papír-ceruza tesztek mellé a HILL szakértői az elmúlt években olyan elektronikus, internetes felületen kitölthető, saját fejlesztésű tesztrendszert alkottak (HILL Competence Analysis), melyet a nemzetközi hálózat valamennyi országa használ. Ennek segítségével már lehetőség van nagyobb tömegű, földrajzilag egymástól távol tartózkodó pályázók, munkatársak vizsgálatára is.
A szakemberek véleménye szerint a képesség és személyiség tesztek nem adnak 100 százalékig megbízható adatokat. HILL-es pszichológiai tesztekA HILL-nél mindenkinek lehetősége van, hogy megismerhesse tesztjének eredményeit, meghallgassa a pszichológus véleményét. Ezeken a beszélgetéseken a pályázók 70-90 százalékban érzik igaznak a vizsgálati eredményeiket és ugyanilyen arányban igazolják vissza helyesnek azok a munkahelyi vezetők, akik vezetői átvilágítás, vagy kompetencia elemzés keretében szembesülhetnek több éve ismert beosztottjaik vizsgálati profiljával.
A 20-30 százalékos eltérés általában két ok miatt fordul elő ? mondja Pintér Ferenc pszichológus, aki elsősorban az elektronikus tesztekkel foglalkozik. ? Egyrészt van, hogy az alany megpróbálja manipulálni a tesztet. Ezt többnyire kiszűrjük, de ebben az esetben is értékelhetetlen eredményeket kapunk. Másrészt előfordul, hogy a tesztelő szeretne őszinte válaszokat adni, de önismereti hiányosságai miatt akaratlanul félrevezet minket és persze saját magát is. A tesztek értelmezésénél nagyon fontos emellett, hogy csak a mért képességekre és személyiségjegyekre vonatkoznak, ezeket az eredményeket nem szabad kiterjeszteni a teljes személyiségre. Ezzel együtt a tesztek csökkentik a pályázók alkalmasságára vonatkozó bizonytalanságot. A HILL nemzetközi hálózatában készült felmérés szerint a kiválasztási folyamat cv-szűréssel, interjúval és tesztekkel nagyjából 75 százalékos hatékonyságú, míg tesztek nélkül ez a beválási arány jelentősen csökken.

A tesztelés nem helyettesítheti a többi kiválasztási módszert, az interjúval, referencia ellenőrzéssel együtt növeli jelentősen a beválás esélyét ? erősíti meg Hornyákné Tölgyessy Ida, aki a HILL 1989-es magyarországi indulása óta értékeli a papír alapú teszteket. ? Már a teszt írása közbeni viselkedésből következtetni lehet a jelölt időgazdálkodására, kezdeményezőkészségére, kockázatvállalási hajlandóságára éppúgy, mint szabálykövetésére, vagy pszichés tempójára. A személyes visszajelzés során pedig képet kapunk önismeretének tudatosságáról, a kritika elviselésének képességéről, motiváltságáról, illetve az esetleges hangulati problémák mögött meghúzódó személyes, vagy munkahelyi okokra. A pályázónak is hasznos a tesztírás, hiszen felmérheti saját tempóját, viselkedését és nem utolsó sorban jártasságot szerezhet a tesztírásban, amit később máshol is kamatoztathat. Megbízóink közül sokan igénylik, hogy szakember adjon értékelést a bemutatott jelöltek vizsgálati eredményeiről mert így választ kaphatnak az interjú során feltett és meg nem válaszolt, vagy fel sem tett kérdésekre, megvilágíthatja számukra a jelölt viselkedésének hátterét, illetve növelheti saját emberismeretét is. Megbízóink visszajelzést természetesen csak a jelöltekkel való személyes találkozás után kaphatnak, hogy előzetesen ne befolyásoljuk véleményüket.
< Vissza