A HILL 360 fokos értékelés a gyakorlatban

2010.09.23


A HILL International közel 3 éve fejlesztette saját HILL360 fokos internet alapú értékelési rendszerét. Az első felhasználók visszajelzései alapján a kezdeti 'gyermekbetegségeket' orvosolva mára megbízóink hatékony és eredményes teljesítmény értékelő eszköznek tartják, amelyet jól tudnak használni a szükséges kompetenciák mérésére átszervezéseknél, más pozícióba helyezések előtt, vagy az éves teljesítmény értékelésére.
Írásunkban a felhasználók véleményét összegezzük.

A 360 fokos értékelést eddig használók egyöntetűen kiemelik, nagy előnye a rendszernek, hogy több más hasonló eszközzel szemben két dimenzióban képes mérni: nem csak a kompetenciák értékét, hanem azok fontosságát is vizsgálja alá veszi. Így nagyon plasztikusan látható, hogy a magas pontszámmal bíró kompetenciák vajon fontosak-e az adott szervezetben, vagy ugyan örömteli, hogy kitűnően kommunikál az értékelt munkatárs, de arra az ő pozíciójában egyáltalán nincsen szükség.
HILL 360 fokos értékelésMivel az értékelést nem csak a főnök, hanem több, az értékelttel közvetlen kapcsolatban álló kolléga végzi sokkal könnyebben fogadják el annak eredményét, sokkal kevesebben gondolják azt, hogy az alacsonyabb pontszámok mögött szubjektív ellenérzések húzódnak meg. Az értékeltek számára könnyen érthető az eredmény, hiszen egyértelmű, a napi munkában használandó kompetenciákra kérdez rá, nem kell értelmező kéziszótár, vagy idegen szavak szótára a befogadáshoz. Ezzel kapcsolatban azt emelik ki felhasználóink, hogy nagyon rugalmas a rendszer, pontosan a szervezetre szabható: bármilyen kompetencia szerepeltethető benne, változtatható az értékelési skála, választható kényszer választásos vagy e nélküli változat. A teljes szervezeten belül használtakon túl egyes pozíciókhoz szükséges kompetencia listát is lehet készíteni, így konkrétan lehet vizsgálni, hogy alkalmas-e a kiszemelt kolléga egy új pozícióra, vagy arra sem, amelyben éppen dolgozik.
Az eredmények visszajelzésével kapcsolatosan erényként említik, hogy a grafikonos, koordináta-rendszerben is elhelyezett értékelés nagyon látványos mutatja az erős és fejlesztendő kompetenciákat egyaránt, így első ránézésre kiemelkednek az eredmények, könnyen lehet a rendszer segítségével fejlesztési terveket, programokat készíteni.
Segíti az értékelés lebonyolítását, hogy a rendszer teljesen on-line, mindössze internet hozzáférésre van szükség a kitöltéséhez, az értékelésben részt vevők akkor tölthetik ki amikor idejük engedi. A HR-eseknek ez sem utolsó szempont, hogy a HILL munkatársai teljes egészében menedzselik a folyamatot, magukra vállalják még a kitöltésre felkért elfoglalt vezetők olykor szükséges noszogatását is. Nekik csak az értékelésben részt vevők e-mail címeit kell megadniuk és a végén felhasználni az eredményeket.
Örömmel használják az értékelésnek ezt a fajtáját azok a vonalbeli vezetők, akik nem szívesen ülnek le szemtől-szembe munkatársaikkal, hogy elmondják véleményüket azok teljesítményéről. A 360 fokos értékeléssel kikerülhető a direkt vezetői megítélés, hiszen az értékelő közösség véleményét lehet összegezni. Emiatt a rendszer használata bevezetés, gyakorlás lehet a tapasztalatlanabb vezetők számára az egyéni értékeléshez, illetve felkészülés lehet egy komplexebb a nem csak kompetenciák meglétét visszajelző teljesítményértékeléseknek.
< Vissza