Állandó munkatárs, vagy Interim Manager?

2011.06.16


Lassan, de biztosan izmosodik a HILL Interim Management szolgáltatása, amelyet - mint minden életre való tevékenységet - a piaci igények indukáltak. Sok esetben ugyanis a probléma megbeszélésekor kiderül, hogy valójában inkább egy, az adott helyzetet megoldani képes szakemberre van szükségük, mint állandó státuszú vezetőre. Az interim tanácsadó ebben az esetben a probléma pontos és reális értékelésével, valamint a szituáció gyors helyzetértékelésével segíti a döntési kényszerben lévő megbízót. Az új szolgáltatásról a terület gazdája Csoknyay László beszélt.


Az interim managerek alkalmazása ma még nem megszokott jelenség, a cégek legtöbbször állandó státuszú kollégákban gondolkodnak, pedig még mindig elég szűkös a HR büdzsé, nem mindig teszi lehetővé a szükséges erőforrás felvételét. Ugyanakkor komoly problémát kell megoldani éles helyzetekben, sokszor időnyomás alatt, amihez a meglévő erőforrás ideje és/vagy tapasztalata már kevés. Ha mégis sikerül valakivel orvosolni a gondokat, elfogy az igazi neki való feladat, nincs szükség a továbbiakban a szakember munkájára. Ezt igazolja László egyik esete is: volt egy autóipari beszállító cég, amelynél a logisztika adminisztrációs hátterét kellett megerősíteni, de a folyamatok kialakítása után a meglévő munkatársak már képesek voltak működtetni a rendszert. Ebben a helyzetben a kényszer hozzásegítette a megbízót az interim management választásához, mert az anyavállalat nem engedélyezett új státuszt, tehát eleve külső szakértőt kellett keresnie.

Interim ManagementA megbízóval történő stratégiai megbeszélésen az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk a konkrét megoldandó feladatot, és ha ehhez egy Interim megoldást igényel, akkor beazonosítjuk a megfelelő szakmai referenciákkal rendelkező személy minden szükséges kompetenciáját. Sok beosztott vezető még idegenkedik elfogadni ezt a megoldást, hiszen az interim manager nem a cég alkalmazottja, nem is kell neki betagozódni a szervezetbe, más módszereket igényel tehát a vele való együttműködés, munkájának irányítása, ellenőrzése. Ezért a HILL szolgáltatása nem szorítkozik csupán a megfelelő szaktudású ember megkeresésére, hanem szükség esetén folyamatos coaching jellegű támogatást is ad azoknak a vezetőknek, akik munkáját átmenetileg segíteni fogja az interim menedzser. A cégvezetés és HR vezető számára pedig abban, hogy: milyen jogi háttere van a foglalkoztatásnak, mit várhat eredményként az interim managertől, milyen hatásköröket adjon neki az eredményes munkához, milyen kapcsolatot alakítson ki vele. Az Interim tanácsadó szerepe tehát jóval túlmutat a megfelelő ember közvetítésén, inkább egy business coach szerepére hasonlít, aki objektív szemlélőként nyomon követi a projekt ütemterv szerinti haladását, szükség esetén segít az esetleges elakadások kezelésében.

A már konkrét megbízói igény gyors megoldásához olyan naprakész adatbankot használunk, amely az interim managerek közvetítésére alkalmas speciális információkat is kezeli (szakterület, eddigi sikeres projektek referenciái, mikortól tud új projektet vállalni és milyen heti leterheltség mellett, stb.), így a HILL akár egy-két hét alatt is meg tudja találni az alkalmas szakembert. Az interim managerek keresésére irányuló megbízások eddig főként HR területről, illetve termelő cégektől érkeztek. Ennek egyszerű okai vannak, a HR a legdinamikusabban változó terület napjainkban, ahol gyorsan felismerik egy új szolgáltatás alkalmazhatóságát, a termelő cégek pedig kénytelenek gyorsan alkalmazkodni a globális változásokhoz.
< Vissza