Az állami emlőkről piaci viszonyok közé

2011.06.27


Nagy fába vágta a fejszéjét a Kézmű Non-profit Kft új managementje. A több mint 4000, kétharmadában megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató, állami tulajdonú társaság vezetői elhatározták, hogy szakítanak az eddigi működési mechanizmusokkal és ahelyett, hogy az állami támogatásra támaszkodnának piaci elvek szerint építik fel a céget. Az új stratégiába illeszkedő HR folyamatok kialakítására a HILL-től kértek segítséget, így a külső HR konzulensi munkában már komoly gyakorlatot szerzett Kovács Andrea hat hónapja az ő csapatukat erősíti.

Feladatairól kérdeztük. Kézmű Kft.

Legfontosabb feladatként a hatékony működésre megoldásokat kidolgozó és azokat megvalósítani képes kulcspozíciók betöltését kaptam ? mondja Andrea. A társaságnál korábban nem volt HR, így az új HR igazgatóval ?tiszta lapról? indíthattuk a munkát. Az új szervezeti felépítésben meg kellett fogalmazni a kulcspozíciójú vezetők felelősségi körét és a velük szemben támasztott szakmai és személyiségbeli elvárásokat.
A kulcsemberek kiválasztása mellett részt veszek a szervezeti átalakításban: segítek a szervezeti egységek optimális létszámának felmérésében, a felszabadult munkaerő áthelyezésében. Érdekes feladat a teljesítménybérezés szakmai hátterének kialakítása: az elvárható teljesítmény pontos mérése érdekében szakmai teszteket kellett kidolgozni a normákat meghatározó csapat tudásszintjének felmérésére.
Az átszervezés mellett új üzemek indítása is zajlik, ezek kapcsán fizikai dolgozók felvétele a feladat. Az objektívebb kiválasztás érdekében szakmai alkalmassági teszteket vezettünk be, ezek segítségével jelentősen nő a beválás mértéke és lerövidíthető az idő, amíg az új dolgozó teljes értékű munkát tud végezni. A jövőt tekintve kiemelt szerepet játszik a szakképzett munkaerő utánpótlásának biztosítása, hiszen az utóbbi években gyakorlatilag megszűnt a szakmunkásképzés. A cég ezért önálló szakmunkásképzés elindításán dolgozik. A legpozitívabb élmény számomra a megváltozott munkaképességű dolgozók által készített gyönyörű és kiváló minőségű termékek megismerése volt, a luxustermékektől a sportcikkeken át a sorozatgyártásban készülő termékekig rendkívül széles a paletta.
< Vissza