Hírek


 

Ezen az oldalon elsősorban híreket, információkat, hasznos tudnivalókat ajánlunk látogatóink figyelmébe. Észrevételeiket, javaslataikat szívesen várjuk e-mail címünkre, sőt - közérdeklődésre számot tartó leveleiket - meg is jelentetjük.

Korábbi híreinket az Archívumban őrizzük.Pörög a gazdaság, de ki fog itt dolgozni?

A vllalat pillérei a vezetők; kiválasztásuk és megtartásuk

  • Amíg a gazdasági válság előtt a cégek a spórolás miatt, 2010-től az aktív projektekhez a létszám biztosítása okán folyamodnak munkaerő-kölcsönzéshez, munkaerő-közvetítéshez.
  • Ebben a szegmensben legnagyobb arányban az alacsony képzettségű munkavállalók vesznek részt, mind erőteljesebb azonban az igény a kvalifikált munkaerőre, illetve a cégek egy-egy speciális feladat elvégzésére igyekeznek szakembert találni.
  • Ha már megvannak a megfelelő szakemberek, őket meg kellene tartani, hiszen a gazdasági társaságnak az első hónapokban inkább csak befektetést jelentenek, a profit termelésére körülbelül 4–6 hónap elteltével lehetnek alkalmasak.
  • Mindezekről hallhattak előadásokat a Napló TOP 100 Klub tagjai a Hotel Divinusban csütörtök este megtartott összejövetelükön

Szabad-e tesztelni?

Szabad-e tesztelni?

2013.09.18


Az utóbbi hetekben többször felbukkant a hír a nyomtatott és online sajtóban, hogy az adatvédelmi törvény alapján milliós bírságra is számíthat az, aki új munkatársai kiválasztása során „személyiségprofilt” készít, azaz információkat gyűjt róluk az interneten, illetve teszteli őket. Utánajártunk mit is jelent ez a gyakorlatban.

Mayák

Mayák

Szerencsére a mayák rosszul jövendölték a világvégét, így a HILL szolgáltatásaira az új esztendőben is biztosan számíthat!

Harmadszor is Business Superbrands

Harmadszor is Business Superbrands

2011.10.14


Idén negyedik alkalommal ült össze a 15 tagú, független szakemberekből álló zsűri, akik a Dun&Bradstreet adatbázis, valamint szakmai kamarák és szövetségek segítségével döntöttek arról, hogy mely márkák viselhetik az üzleti márkáknak ítélt Superbrands védjegyet. A bizottság döntése alapján harmadszor is érdemesnek találták arra cégünket a HILL Internationalt, hogy megkapja a Business Superbrands 2011 elismerést.

Két segítő kéz a kiválasztásban, FineFit Entry© és FineFit Person©

Két segítő kéz a kiválasztásban, FineFit Entry© és FineFit Person©

2011.10.10


Újdonságok a HILL háza táján, avagy mi is a FineFit.


Az elmúlt 2 évünket meghatározta egy új termékcsalád, a FineFit fejlesztése. Olyan alkalmazást akartunk létrehozni, amit saját magunk is aktívan használunk, aminek a szakmai hátterét kitűnően ismerjük. Korábban ugyanezt az alapelvet fogalmaztuk meg a kompetencia tesztek fejlesztésénél és a Kincskereső Tréning© programunk kidolgozásánál is.

Biztos HR a bizonytalan időkben

Biztos HR a bizonytalan időkben

2011.10.04


A BCG globális HR felmérése


Idén már harmadszor végzett globális HR kutatást a Boston Consulting Group és az European Association for People Management. A kutatásban 22 fontosnak ítélt HR témáról kérdezték 35 ország állami szervei és iparági, valamint multinacionális társaságok és nagyvállatok vezetőit. A felmérés legfontosabb eredményeiből mazsoláztunk.

Stratégiai tervezés tréning

Stratégiai tervezés tréning

2011.10.03


Október elején, a szokásos éves HILL Nemzetközi találkozón, a saját bőrünkön is kipróbálhattuk, hogyan is történik a stratégiai tervezés HILL módra. A kreatív módszert már évek óta sikeresen alkalmazza az osztrák vállalati központunk 2 napos tréningek formájában, amit utánkövetnek 1-1 félnapos workshoppal is. Természetesen nemcsak az osztrák vállalati vezetők, hanem a közép-kelet-európai régióban már például orosz, szlovén, szerb stb. vállalatok felsővezetői is megismerték, illetve eredményesen alkalmazzák a módszert.

Az állami emlőkről piaci viszonyok közé

Az állami emlőkről piaci viszonyok közé

2011.06.27


Nagy fába vágta a fejszéjét a Kézmű Non-profit Kft új managementje. A több mint 4000, kétharmadában megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató, állami tulajdonú társaság vezetői elhatározták, hogy szakítanak az eddigi működési mechanizmusokkal és ahelyett, hogy az állami támogatásra támaszkodnának piaci elvek szerint építik fel a céget. Az új stratégiába illeszkedő HR folyamatok kialakítására a HILL-től kértek segítséget, így a külső HR konzulensi munkában már komoly gyakorlatot szerzett Kovács Andrea hat hónapja az ő csapatukat erősíti.

Állandó munkatárs, vagy Interim Manager?

Állandó munkatárs, vagy Interim Manager?

2011.06.16


Lassan, de biztosan izmosodik a HILL Interim Management szolgáltatása, amelyet - mint minden életre való tevékenységet - a piaci igények indukáltak. Sok esetben ugyanis a probléma megbeszélésekor kiderül, hogy valójában inkább egy, az adott helyzetet megoldani képes szakemberre van szükségük, mint állandó státuszú vezetőre. Az interim tanácsadó ebben az esetben a probléma pontos és reális értékelésével, valamint a szituáció gyors helyzetértékelésével segíti a döntési kényszerben lévő megbízót. Az új szolgáltatásról a terület gazdája Csoknyay László beszélt.

Visszatért a lendület

Visszatért a lendület

2011.06.02


68 százalékkal emelkedett az év első öt hónapjának árbevétele az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. A fejlődés tehát látványos, bár ahogy Fazekas Zsolt ügyvezető ironikusan megjegyezte, volt honnan fejlődni. Az elmúlt két szűk esztendő után úgy véli, hogy ez most már nem a piac hullámzása, hanem a fellendülés trendje.

Nemzetközi Benchmark-kutatást végez a HILL

Nemzetközi Benchmark-kutatást végez a HILL

2011.02.10


2011-ben a HILL nemzetközi HR benchmark-kutatást végez. 

Amennyiben kitölti angol nyelvű kérdőívünket, akkor a kutatás összefoglaló eredményeit örömmel küldjük el Önnek is elektronikus formában. Ha szívesen tájékozódna a kelet-közép európai munkaerő-piac igényeiről, kínálatáról, lehetőségeiről, akkor ne hagyja ki ezt az alkalmat.

A HILL 360 fokos értékelés a gyakorlatban

A HILL 360 fokos értékelés a gyakorlatban

2010.09.23


A HILL International közel 3 éve fejlesztette saját HILL360 fokos internet alapú értékelési rendszerét. Az első felhasználók visszajelzései alapján a kezdeti 'gyermekbetegségeket' orvosolva mára megbízóink hatékony és eredményes teljesítmény értékelő eszköznek tartják, amelyet jól tudnak használni a szükséges kompetenciák mérésére átszervezéseknél, más pozícióba helyezések előtt, vagy az éves teljesítmény értékelésére.
Írásunkban a felhasználók véleményét összegezzük.

MyHILL

MyHILL

2010.09.23


2010 szeptemberében útjára indítottuk új szolgáltatásunkat MyHILL néven a Kincskereső tréning összes eddigi résztvevője számára. A név mögött egy olyan kísérlet húzódik, amely a több, mint 300 fős partneri csoportnak kíván segítséget nyújtani az önálló kiválasztási tevékenységükben.

Érted - egy Oscarért

Érted - egy Oscarért

2010.09.17


Az európai energetikai szektor piacvezető vállalatánál, a Dalkiánál eddig még nem fordult elő, hogy magyarországi fejlesztési projekt nyerjen el nemzetközi 'Oscar díjat'. HR pályázat pedig még egyáltalán nem nyert. A magyarországi leányvállalat idén azonban múlt időbe tette mindezt: az Érted Akadémiával a Dalkia Energia Zrt. nyerte az egyik kategória nagydíját. A Dalkia sikere a HILL International sikere is, hiszen a projekt koncepciójának kidolgozásában és a lebonyolításban a HILL International tanácsadói segítettek.
A nemzetközi elismerést kapott programról Semjén Andreával, a társaság HR igazgatójával beszélgettünk.

Mitől hatékony a teljesítményértékelés?

Mitől hatékony a teljesítményértékelés?

2010.09.15


Mai világunk elképzelhetetlen teljesíteni akarás, teljesítmény nyomás és ennek ellenőrzése, összehasonlítása, azaz értékelése nélkül. Mára általánossá vált, hogy a munkahelyi tevékenységeket elsősorban a maximális teljesítmény vetületében vizsgáljuk. Ez a vizsgálat sokszor alapul objektív tényeken, de a kellő átgondoltság, vagy az elméleti ismeretek hiánya miatt számtalanszor kerül előtérbe a szubjektivitás is.

A mérhető kompetenciák fontossága

A mérhető kompetenciák fontossága

2010.07.06.


A kompetenciák mérésére az emberi erőforrással foglalkozó szakemberek többféle módszert is ismernek és sikerrel alkalmaznak, ilyenek például az önéletrajz elemzés, az interjú, tesztelés, Assessment Center, próbamunka vagy éppen a referencia ellenőrzés.

FineFit Entry e-recruitment rendszer

FineFit Entry e-recruitment rendszer

2010.07.06


A HILL megbízói igényekre reagálva kifejlesztette jelölt-előszűrő rendszerét. Az alkalmazás az internet előnyeit kihasználva segíti a nagyszámú pályázói  adminisztrációt, így ideális megoldás lehet azon cégek számára, akiknél a HR sok álláspályázatot kezel, egy időben több nyitott álláslehetőség van a cégnél, a munkatársak sok időt töltenek a követelményeknek nem megfelelő pályázatok kezelésével és adminisztrációjával, illetve ha nem jut idő minden jelölt elutasítására.

Kompetencia alapú kiválasztás

Kompetencia alapú kiválasztás

2010.07.02

 

Az elmúlt években a kompetencia alapú megközelítés általánosan elfogadottá vált, mára a közoktatás mellett a HR-es szakma is sajátjaként kezeli. Az emberi erőforrás menedzsment  valamennyi területét meghódították a  kompetenciák, sőt legtöbbször már a céges stratégia részévé váltak. A piaci pozíció és versenyelőny biztosítására ma már a legtöbb nagy cég kiforrott kompetencia rendszer birtokosa, mely lefedi a munkakör-tervezést a pozíció leírásokat, a felvételi folyamatokat, a teljesítményértékelést, a munkatársak fejlesztését, a tehetséggondozást és utánpótlás tervezést is.

 

Fejvadászat vagy toborzás?

Fejvadászat vagy toborzás?

2010.03.16

A magyarországi piacon szinte mindenki azt mondja magáról, hogy fejvadászattal foglalkozik, a megbízók azonban sokszor tapasztalhatják, hogy a kapott szolgáltatás bizony a toborzás szakmai jegyeit tartalmazza. Mitől fejvadászat (executive search) a fejvadászat és mikor kell egyáltalán fejvadász céghez fordulni? Erre ad választ Csoknyay László, a HILL International senior tanácsadója.

A legnagyobb magyar

A legnagyobb magyar

2010.03.03


A legnagyobb magyar


A HILL International a 2008-as árbevétele alapján az előkelő 4. helyet foglalja el a vezető kiválasztással (executive search) foglalkozó cégek között - olvasható a Budapest Business Journal nemrégiben megjelent Book of List kiadványában.

Elektronikus rendszerek - gyorsaság, rugalmasság, szakmaiság

Elektronikus rendszerek - gyorsaság, rugalmasság, szakmaiság

2010.03.02


Az elmúlt évek termékfejlesztési munkája elismeréseképpen a nemzetközi hálózat kiválasztási módszerekért felelős kompetencia központja lett a magyarországi HILL. A döntés hátteréről és az ezzel járó feladatokról Fazekas Zsoltot, a HILL International Magyarország ügyvezetőjét kérdeztük.

Igényes módszerek generálnak igényes ügyfeleket

Igényes módszerek generálnak igényes ügyfeleket

2010.03.01


Hogyan tudja segíteni az idén 35 éves HILL International a közép-, kelet- és dél-kelet-európai térségben működő vállalatokat a mai válságos időkben?- ez lesz a témája a hamarosan a HILL nemzetközi hálózata bécsi központjában megrendezendő HILL Management Forum-nak. A rendezvényen Magyarországot Enczi Judit senior tanácsadó, partner képviseli. Tervezett előadásának lényegét olvashatják az alábbiakban.

Benne voltunk a tévében

2009.09.15.


Az elmúlt hetekben erősen borzolta a politikusok, a szakemberek és nem utolsó sorban a Magyarországon munkából élők kedélyeit az állami és önkormányzati cégek vezetőinek nyilvánosságra került jövedelme.

Közép-kelet-európai hálózat egységes módszerekkel

Közép-kelet-európai hálózat egységes módszerekkel

2009.09.04


A HILL International 1975 óta építi nemzetközi irodahálózatát, az alapító Othmar Hill régi vágya volt, hogy a közép-európai országokban működő irodák után kelet felé is terjeszkedjen a cég. Erre a térségben a 90-es évek elején lezajló politikai és gazdasági rendszerváltások adták meg a lehetőséget: az elsőként 1989-ben alapított budapesti iroda után sorra jöttek létre az újabb hídfőállások a kelet-európai országokban. Ma a HILL International 23 országban közel 40 irodával működik, a kelet-európai térség 16 országában van jelen. A többnyire franchise-rendszerben működő irodák természetesen szoros együttműködésben dolgoznak amit egyre többször használnak ki a multinacionális társaságok. Az egyik legeredményesebb határokon átnyúló projektünk a Triumph számára végzett szerbiai Country Manager keresés volt.

Tükröm, tükröm?

Tükröm, tükröm?

2009.09.03


A kiválasztásban alkalmazott pszichológiai tesztek használhatósága

A fejvadász cégek gyakorlata és véleménye erősen megoszlik abban, hogy érdemes-e teszteket használni a legalkalmasabb jelöltek kiválasztásakor. A HILL International magyarországi tevékenysége kezdete óta azon a véleményen van, hogy érdemes. Ennek jegyében az elmúlt 20 évben több mint 19.000 képesség és személyiség tesztet írtak pályázóink.

Fejvadász 'outsourcolva'

 Fejvadász 'outsourcolva'

2009.09.11Az addigi közös munka elismerésének, a bizalom megvallásának lehet tekinteni, ha egy tanácsadó céget egyszer csak megkér megbízója: nem ugrana-e be valaki tőlük néhány hónapra afféle külső-belső munkatársnak? Az utóbbi években a HILL-el ez már két esetben is megtörtént, előbb egy neves bank, később egy világszerte ismert multinacionális IT cég is úgy gondolta, hogy  hozzájuk kihelyezett munkatársunkra bízná a toborzást és kiválasztást, valamint ezzel összefüggő tevékenységeket. A feladatot mindkét esetben Kovács Andrea vállalta. Vele beszélgettünk az outsourcing e sajátos formájáról.

A pályázó is véleményt mondhat

A pályázó is véleményt mondhat

2009.05.18.

A fejvadász cégek árbevétele megbízóiktól származik, ezért mindent megtesznek azért, hogy maximálisan kiszolgálják őket, figyeljék formális, vagy informális véleményüket munkájuk minőségéről, sőt időről-időre maguk is kérjenek visszajelzéseket tőlük. A hosszútávon gondolkodó személyzeti tanácsadók azonban jól tudják: a megbízók mellett legalább olyan fontosak jelöltjeik is, hiszen végeredményben ők okozzák megbízóik elégedettségét.

Szolgáltatások ügyfélszolgálatoknak

Szolgáltatások ügyfélszolgálatoknak

2009.05.15

A hagyományos klasszikus fejvadászat profil mellett a HILL már a 90-es évek közepétől foglalkozik szervezetfejlesztési és tréning projektekkel is. Szolgáltatásai az ezredfordulóra olyan színvonalúvá fejlődtek, hogy megalakulhatott az önállóan működő HILL Management üzletág, amelynek munkája révén a HILL ma már akkreditált felnőttképzési intézmény, számos a Munkaügyi Központ által regisztrált programja van.

"Ki kellett tartani, ha annyian álltak mögöttem"

2009.05.12


Dr. Varga Katalin 20 éve részt vett a HILL International magyarországi cégalapításában és - bár nem mindig tudott felhőtlenül örülni az őt 'megszólító' lehetőségeknek - hamarosan ügyvezetője, majd egyik tulajdonosa lett a hazai piacon egyre jobb pozíciót kiharcoló cégnek. 2000-ben a Settlers Relocation irányítási feladatai miatt ugyan átadta a HILL operatív vezetését, de a mai napig része a cég életének. Az első évekről beszélgettünk vele.

Az első 20 év Magyarországon

Az első 20 év Magyarországon

2009. 05. 01

A HILL International egyidős a magyarországi gazdasági rendszerváltással, immár 20 éve, hogy az első 'fejvadász' cégek egyikeként megalakult. Az akkor még osztrák-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező társaság budapesti irodájában még csak néhányan kezdték a munkát, mára a már teljes egészében magyar tulajdonú cég fővárosi és vidéki irodáiban közel húszan dolgoznak. És ami igazi kuriózum a tanácsadási piacon: nyolcan közülük több mint 15 éve, hárman tíz éve tagjai a HILL-es csapatnak.

Amikor nem csak a főnök értékel

Amikor nem csak a főnök értékel

2009.03.02

Ha a hatékonyság növelése és a költségek csökkentése kifejezéseket lehet a legsűrűbben olvasni a cégek célkitűzései között, akkor jelentősen felértékelődnek a munkatársak értékelésére, teljesítményük mérésére használható módszerek. A klasszikus, a főnök értékeli beosztottját típusú metódusok után az utóbbi időben egyre inkább terjednek azok az eljárások amikor több 'irányból' mondanak véleményt a kollégákról. Ilyen a

HILL360 
elnevezésű teljesítményértékelési rendszer is, amelyben az alá-fölé rendeltségi viszonyokon  alapuló méréssel szemben nem csak a felettes értékeli a beosztott személyt, hanem a vele oldalirányú (mellérendelt kollégák, külsős munkatársak, ügyfelek) kapcsolatban és alárendelt viszonyban levő munkatársak is. Ezáltal jelentősen csökkenthető az értékelés szubjektivitása, a sok irányból érkező vélemények összegzéseként objektívebb kép alakul ki az értékeltről. Így neki is jobban segíti megismerni és fejleszteni önmagát.

Olyan ez, mint a kincskeresés

Olyan ez, mint a kincskeresés

2009.03.04


A személyzeti tanácsadással foglalkozó cégek megnevezésére mára teljesen elterjedt a 'fejvadász' kifejezés függetlenül attól, hogy az éppen szóban forgó társaság valójában milyen szolgáltatással van jelen a piacon. Pedig a klasszikus szakmai terminológiában a fejvadászat csak a direkt keresési módszereket jelenti. És még ezeken belül is megkülönböztetjük a legértékesebbnek tartott - angol kifejezéssel - executive searchnek hívott metódust. Enczi Judittal, a HILL partner szintű senior tanácsadójával próbáltunk rendet tenni az elnevezések és a mögöttük álló módszerek között.

Az outplacement időszerűbb, mint valaha

Az outplacement időszerűbb, mint valaha

A 2008-as évről szóló könyvekben valószínűleg az utókor külön fejezetet szentel majd a pénzügyi válságnak, kirobbanásának okait boncolgatva, s hatásait hosszan ecsetelve. Talán arról is szólnak majd az oldalak, hogy újságok, tévéműsorok, hírek ezrei foglalkoztak annak idején vele, s a mindennapos beszélgetések témái között is állandó jelleggel szerepelt.

Önállóvá érett

Önállóvá érett

2008.12.02

1999-et írtunk amikor egyik, korábbról tréneri tapasztalatokkal is bíró pszichológus kollégánk felvetette az ötletet: ha már a kiválasztás kapcsán folyamatosan fejlesztjük módszereinket, gondolkodjunk komplexebben és tudásunkat használjuk fel szervezetfejlesztési és tréning projektekben is. Az ügyfélkör is kézenfekvőnek tűnt, hiszen a vezetőkeresés kapcsán sok, különféle problémával küzdő céggel kerültünk bizalmi kapcsolatba és gondoltuk, ezt a bizalmat más területen is megszavazzák nekünk. Bár az ügyfélkör megnyerése azért nem ment olyan egyszerűen, az akkor kialakított új szervezetfejlesztési és tréning szolgáltatások idén év elejére olyan színvonalúvá fejlődtek, hogy megalakíthattuk a vezetőkereséstől teljesen függetlenül működő HILL Management üzletágat.

Az executive search éve

Az executive search éve

2008.12.01

 

Az elmúlt évek trendjét követve a HILL International 2008-ban is eredményes évet zárt: a keresési-kiválasztási megbízásaink számát és az ezekből származó árbevételt tekintve is elértük céljainkat. Az első félév zárásakor még úgy tűnt, hogy az év végi értékelésben elsősorban nem az előző mondatból kiolvasható mértéktartó visszafogottság dominál majd, az utóbbi hónapokban azonban természetesen mi is tapasztalhatjuk, hogy a válság elérte Magyarországon.

 

 

Karriertanácsadás

Karriertanácsadás

2008.07.07
 

A HILL munkatársait régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy segítséget nyújtsanak azon álláskeresők számára is, akik nem konkrét lehetőségre pályáznak a HILL kínálatából, hanem általánosságban szeretnék munkaerő-piaci értéküket növelni az által, hogy kellően felkészülnek az álláskeresésre.