A tesztek alkalmazása


 

  • Tesztek alkalmazásaEgyetlen teszt sem ad teljes képet az emberről, mindig csak a tulajdonságok és képességek bizonyos köre esik a teszt "látómezejébe", ezért fontos tudni pontosan mit mérhetünk egy módszerrel.
  • A teszt által vizsgált jellemzők és képességek tekintetében sem kapunk 100%-os pontosságú jelzéseket, csupán valószínűségi becsléseket. Pályázóink visszajelzései alapján a tesztkép átlagosan 70-80 %-ban egybeesik azzal amit önmagukról gondolnak.
  • Lehetőséget kell biztosítani az egyénnek a teszteredmények részletes megismerésére és átbeszélésére.
  • A tesztből nyert információkat a személyes találkozáskor kialakult benyomás, és az önéletrajzból, referenciákból megtudható adatok keretében érdemes értelmezni.
  • A teszteknek meg kell felelniük az érvényesség, megbízhatóság és konzisztencia követelményeinek.

 

A szakmailag korrekt tesztek jellemzői

 

Érvényesség: A teszt ellenőrzötten azt méri amit mérni akarunk vele. Például egy értékesítői rátermettséget mérő tesztben a sikeres értékesítőknek magasabb pontszámot kell produkálniuk mint a sikerteleneknek.

Megbízhatóság: A mérést megismételve közel ugyanazt az eredményt kell kapnunk mint első alkalommal.

Konzisztencia: A teszt valóban egységes tulajdonságokat mér, és az eredmények függetlenek más tulajdonságoktól. Például a kockázatvállalás skálán elért érték valóban csak a kockázatvállalási hajlandóságtól függ, és nem befolyásolja más tulajdonságok és képességek szintje.

<< vissza a Tesztelés oldalra